10Února 2020
Kozí farma Amálka Karolín produkuje skvělé regionální potraviny. Sýry, jogurty, jogurtové nápoje a my Vám je nabídneme v salátech, koláčích, bagetách.....
Sýry vyrobené z kozího mléka se vyznačují jemnou chutí a krémovou texturou. I když nejsou tak běžné jako sýry z kravského mléka, mají kozí sýry dlouhou historii a jsou oblíbené po celém světě.
Možná vám kozí mléko a produkty z něj chutnají, možná ne. Ale jeho účinky jsou téměř až zázračné, pomůže s řadou neduhů a je prevencí proti zhoubným nádorům. Koza nikdy neonemocní rakovinou, protože si dokáže vytvářet protilátky proti nadorovému bujení.
Proč jsou tak zdravé?
Kozí mléko má jiné složení tuků než kravské. Má nejblíž k mateřskému, proto je také lehce stravitelné. V porovnání s kravským obsahuje kozí mléko větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linolenové, které mají vliv na zvýšení odolnosti organismu proti infekčním chorobám a normalizují přeměnu cholesterolu. To znamená, že působí proti ateroskleróze. Kozímu mléku se připisují zázračné uzdravovací účinky (při onemocnění kůže, trávicího a dýchacího ústrojí, proti rakovině, na omlazení) a menší vliv na vznik alergií než u mléka kravského. Jeho výborné vlastnosti a účinky zaznamenali už staří Římané, kteří ho dokonce označovali za elixír krásy a dlouhověkosti.
A právě tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí i do kozích sýrů.